İnternet güvenliği önerileri

Yazar: gesatr

İnternet aracılığı ile yayılan Truva atı(Trojan) / virüs olarak adlandırılan zararlı uygulamaların bilgisayar, akıllı cep telefonları gibi cihazlara bulaşması ve kullandığımız cihazlardaki bilgilere izinsiz erişilerek yapılan dolandırıcılık vakaları son zamanlarda çok yaygın olarak görülmektedir. Cihazlarımızı tehditlerden korumak için kullanılan antivirüs uygulamaları da zaman zaman yeterli olamamakta ve kullanıcılar mağdur duruma düşebilmektedir.

Güvenli internet, bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı için aşağıda belirtilen konulara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir :

– Özellikle sosyal medya ve e-mail ile gelen video, resim, bağlantı linkleri; bu bilgilere erişebilmek için sizden bazı uygulamalar kurmanızı/güncellemenizi, kişisel bilgilerinize erişim vermenizi istiyorsa dikkatli olmalı ve talep edilen izinler verilmemelidir.

– Genellikle tanınmış kurum ve kuruluşlardan geliyor gibi görünen e-mail mesajlarındaki fatura ve bilgi linklerine tıklarken, adres bilgilerine ve uzantılarına dikkat edilmeli ve şüpheli mesajlar silinmelidir. (turktelekom.com.tr yerine turktelecom.org gibi)

– Tüm akıllı telefonlarda, özellikle Android işletim sistemine sahip telefonlarda sadece üreticilerin mağazalarından uygulama kurulmalı, mağazadan indirilse dahi SMS’lere erişme, adres defterini görme, konum bilgisine erişme, kişisel bilgilere erişme gibi uygulamanın ihtiyacı olmayacak gereksiz taleplerde bulunan uygulamalar kesinlikle kurulmamalıdır. (Özelikle SMSlere erişim isteyen uygumalara dikkat edilmelidir.)

– Banka benzeri sitelere girerken adres çubuğundan açılan adresin ilgili kuruma ait olduğu, SSL güvenlik sertifikası kontrol edilmeli, kullanıcı ve şifre bilgileri girerken gelen tekrarlı, ilgisiz soru ve mesajlar görülmesi durumunda banka ile irtibata geçilmelidir.

Bu konudaki farkındalığınız, internet ortamında yaşayabileceğimiz tatsız olayları önlememize yardımcı olacaktır.